Lindholms piano och flygelservice


Start
Om företaget.

Pianostämning
Vårda ditt instrument.

Justering
Service för ditt piano!

Renovering
Ge ditt instrument ett nytt liv.

Besiktning
Ska du byta instrument?

Priser
Aktuella priser.

 

Adress: Kuba 133
893 92 Bjästa

Tel: 0660-29 36 69
Mobil: 0730-51 29 19
E-Mail: daniel@instrumenttekniker.se


Företaget innehar F-skattsedel


JUSTERING


Några tecken på en mekanik som är i behov av justering:

-Ojämn spelart över klaviaturen.
-Känslan av att inte få någon kraft i anslaget.
-Instrumentet klarar inte längre snabba repetitioner.
-Glapp i tangenter och/eller missljud från mekaniken


Fungerar inte pianot spelmässigt som förut? Tangenter som fastnar? Då kanske det är dags för en justering av mekaniken. Själva justeringsarbetet görs tillsammans med instrumentet på plats. Glappa tangenter och deformerat hammarlag åtgärdas dock lämpligen i verkstaden.I mekaniken finns åtskilliga 'gångjärn' bestående av förnicklade mässingstift som går i kashmir-garneringar. När dessa blir slitna kan mekaniken upplevas som ojämn och glapp. Missljud från mekaniken kan också uppstå i och med att trä med tiden krymper. Kombinerat med en låg luftfuktighet kan därför skruvar som håller allt på plats börja sitta löst.

En ojusterad mekanik kan innebära att man upplever det som att man inte får någon kraft i anslaget. Det blir således svårt att spela nyanserat där ett mezzoforte känns omöjligt. I och med att det är så många led som trycker på varandra och eftersom det på flera av dessa ställen ligger filt, blir det med åren så att denna trycks ihop och lämnar ett glapp efter sig. Dessa glapp får oönskade effekter. Det kan t ex vara så att hammaren utlöser för tidigt. Det gör att det blir svårt att spela pianissimo. Vanligtvis blir det därför hellre ingen ton alls vid ett svagt anslag. Glappen kan också göra att man vid hårt anslag känner hur energin går förlorad och det gör att det blir omöjligt att spela starkt. Detta gör det dessutom svårare för pianostämmaren i och med att denne vanligtvis vill ha ett hårt anslag för att utjämna spänningen i strängen över de olika sektionerna.

Hammarlaget
När hammarlaget brukats flitigt under en längre period blir hammarna deformerade på så vis att dessa blivit tillplattade och kan således inte längre ge en bra klang. Något som också påverkar tonen är spåren som bildas som fåror i hammarna. Ibland har det gått så långt att hammarlaget bör bytas ut. Om inte så har skett kan man åtgärda problemet genom en slipning och omformning utav hammarlagets spets. I samband med detta inpassas hammarhuvudena efter strängarna så dessa slås an samtidigt. En hammarlagsslipning är något man brukar göra i samband med en fullständig justering eftersom man slipar bort en del av hammarhuvudet och därmed måste kompensera i mekaniken för detta. Därefter intoneras hammarna (=perforeras med nålar för att jämna ut dynamik och styrka över hela instrumentet). Detta är ett bra tillfälle att förändra instrumentets karaktär. Man kanske vill ha en mer briljant ton eller mjukare ton än tidigare? Som regel brukar klangen med åren tendera att bli obehagligt brilliant.

Slitage
När mekanikdelar är slitna och har hamnat i fel lägen försämras både tonen och anslaget. Dessutom kan en felaktigt inställd mekanik dessutom slitas onormalt snabbt, och går förfallet för långt kan det bli svårt, och därmed dyrt, att åtgärda. Sedan är det inte säkert att det alls går att helt återställa instrumentets ursprungliga kapacitet.

flygelstämmare flygeltekniker övik ö-vik musik flygel steinway & sons yamaha malmsjö bechstein stämmare pianoservice teknik service tekniker reparationer  
Sidan uppdaterades senast 2012-02-03