|
|
|
BESIKTNING
Funderar du på att köpa eller sälja ett instrument?
Låt mig erbjuda dig min kompetens för att du skall hitta ett instrument som passar just Dig! Ring mig så följer jag med när du skall titta på ett instrument som är begagnat. Då slipper ni köpa grisen i säcken eftersom jag då går igenom instrumentet invändigt och utvändigt för att vägleda dig till ett passande pris. Det är mycket som kan vara dåligt trots att det på utsidan ser bra ut. Jag hjälper dig att ta reda på om det är något som behöver åtgärdas direkt eller ifall det är något som kommer att behöva göras den närmsta tiden efter inköpet. Det är olyckligt när köparen upptäcker att instrumentet behöver kostsamma reparationer redan vid första besöket av pianostämmaren. Därför skall man begära att instrumentet är stämt då man kommer för att titta på det. Man får ofta höra att instrumentet behöver stämning när det i själva verket skulle behöva mycket mer än så.
Jag hjälper även till när du skall sälja ett instrument genom att besiktiga och värdera samt även reparera och stämma det innan du tar hem spekulanter. Detta för att du skall kunna få ut så mycket som möjligt för det. Kanske har du ett väldigt värdefullt instrument utan att ens veta om det? Sälj det inte för billigt!
Några punkter att tänka på vid köp
1. Fråga när instrumentet stämdes sist. Var det väldigt länge sedan och instrumentet är mycket ostämt så bör ni vända er till fackman som tar en närmare titt på instrumentet.
2. Spela långsamt varenda tangent på klaviaturen, upp och ned. Lyssna först efter toner som inte bara är orena utan som även har fallit helt ur skalan. Detta kan vara ett tecken på skador i stämstocken*
3. Notera märke, modellbeteckning och serienummer*. Maila eller ring mig så kan jag berätta när instrumentet tillverkades. Ju äldre pianon är, desto sämre är det som regel (till skillnad mot vad många verkar tro - pianot är en mycket avancerad, mekanisk konstruktion).
4. Titta på utsidan av möbeln. Den kan säga mycket om dess ägare och skötseln av instrumentet.
Stämnaglar heter de 'stämskruvar' som strängarna är fästa vid. Det är dessa tingest som pianostämmaren skruvar på när han stämmer pianot.
Stämstock består (helst) av skiktlimmat hårdträ. I stämstocken sitter sedan stämnaglarna. Stämnaglarna sitter med sprängverkan, dvs hålet borrat för stämnageln gjordes vid tillverkningen mindre än själva stämnageln. Med tiden torkar trät ur och krymper, elasticiteten mattas av och stämnaglarna börjar då sitta löst, varvid de inte kan hålla emot spänningen i strängarna.
Serienummer hittar man vanligen om man lyfter på locket och kikar ned i pianot. Det brukar stå tillsammans med märket eller modellbeteckningen. Ett annat vanligt ställe är på resonansbottnen eller baksidan av pianot. På flyglar brukar man kunna hitta det under notstället, på järnramen. Annars under flygeln på endera resonansbottnen eller någon del av stommen. Med hjälp av serienumret kan man fastställa tillverkningsåret på denna sida (ganska stor databas) online. Där finner man också en bättre beskrivning på vart man finner serienumret. |
|